Recordbedrag aan schade door extreem weer

Overstroming via Pixabay

De schade door extreem weer bedraagt in 2022 meer dan 886 miljoen euro, het hoogste bedrag aan verzekerde schade sinds 2007. Dit blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars. De monitor laat schades door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm zien vanaf 2007 tot en met 2022.

De grootste schade is veroorzaakt door de drielingstorm in februari: Eunice, Dudley en Franklin raasden over ons land en veroorzaakten recordaantallen schademeldingen. Dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars konden mensen preventieve maatregelen nemen. Desondanks zorgden de drie stormen voor een schadebedrag van ruim 714 miljoen euro. Dat is 214 miljoen meer dan eerder door het Verbond werd geschat.  

Er is een grillig schadeverloop de afgelopen jaren, met verschillende oorzaken. In 2021 waren de grote overstromingen in Limburg. Dit betrof een schade van 210 miljoen. In 2016 leidde extreem weer tot bijna 770 miljoen euro schade. Een hagelbui veroorzaakte met name in Noord-Brabant veel schade. Dat was het hoogste bedrag totdat vorig jaar de schade ruim 886 miljoen euro bedroeg.