“Ongewenste bijwerkingen provisieverbod aanpakken”

Enno Wiertsema nieuw 2018 resized

Veel situaties waarin mensen geen advies kunnen of willen betalen, zijn het resultaat van het provisieverbod. Laten we dat vooral niet vergeten, schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandcolumn op de website van de adviseursorganisatie. Wiertsema: “Niet omdat we het provisieverbod weer af zouden moeten schaffen, maar wel om op zijn minst de ware gevolgen ervan te willen zien en om bereid te zijn de regelgeving te moderniseren zodat de ongewenste bijwerkingen aangepakt kunnen worden.

“Zóveel klanten hebben de adviseur zó hard nodig. Voor het onderhoud van hun hypotheek. Voor een goed advies over uitvaartkosten. Huurders over het overlijdensrisico. En ga zo maar door. Tegelijk is er niemand die het financieringsvraagstuk benoemt. En dat is hetzelfde als geen oog hebben voor de werkelijkheid. Want laten we eerlijk zijn: deze klanten willen (of kunnen) niet betalen voor onderhoud en advies. Of beter gezegd: ze willen er niet vooraf apart voor betalen.

“Dát er in het verleden misschien goede redenen geweest zijn om het provisieverbod in te voeren zal ik niet ontkennen. Maar dat is alweer meer dan tien jaar geleden. En het wordt intussen met de dag pijnlijker duidelijk dat het provisieverbod niet alleen maar heilzaam is, maar ook bijwerkingen heeft. Eigenlijk is alleen de directe vergoeding voor het initiële hypotheekadvies een succesverhaal. En dat komt omdat mensen heel graag dat huis willen, en in relatie tot alle andere uitgaven de kosten van een hypotheekadvies bepaald niet onoverkomelijk zijn.”

Klik HIER voor de hele column.