Kabinet: coronaverzekering onhaalbaar

Virus 2 via Pixabay

Het kabinet heeft besloten een coronaverzekering en garantiefonds niet verder uit te laten werken. "Een verzekering of garantiefonds die ondernemers willen afsluiten, die verzekeraars willen aanbieden en die de lasten voor de overheid beperkt houdt, blijkt lastig vorm te geven", aldus het kabinet. "Risico’s die samenhangen met een pandemie zijn moeilijk te verzekeren, waardoor een volledig private verzekering onhaalbaar lijkt."

Het kabinet zoekt naar wegen om gerichter en bij voorkeur per sector coronasteun te geven, mocht steun weer nodig blijken. Uit onderzoek blijkt dat specifieke steun per sector niet mogelijk is, "maar alleen door bijvoorbeeld een regeling te maken voor specifiek zwaar getroffen ondernemers op basis van bijvoorbeeld omzetverlies".

Generieke steunpakketten zijn volgens het kabinet op lange termijn financieel onhoudbaar en verdienen ook om andere redenen niet de voorkeur. Het kabinet: "Lange periodes van overheidssteun zitten economische dynamiek in de weg, waardoor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt stagneert. Daarnaast vergoedden de steunmaatregelen soms omzetverliezen die niet werden veroorzaakt door contactbeperkende maatregelen."