Bonden en verzekeringsartsen willen rol verzekeringsarts bij RIV-toets behouden

UWV

Behoud de rol van de verzekeringsarts bij de RIV-toets. Daarvoor pleiten de vakbonden FNV, CNV, VCP en de verenigingen voor verzekeringsartsen NOVAG en NVVG in een petitie en brief aangeboden aan de Tweede Kamer.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "De rechtspositie van de werknemer wordt met deze wetswijziging onaanvaardbaar verzwakt omdat het bindende oordeel van een verzekeringsarts vervalt. Geen enkele werknemer mag alleen afhankelijk zijn van het oordeel van een bedrijfsarts, die door de werkgever wordt betaald. Een onafhankelijke verzekeringsarts móet kunnen beoordelen of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie, al helemaal in deze tijden van schaarste. Het inkomen van werknemers is ervan afhankelijk; de WIA veroorzaakt een flinke inkomensval. Als de werkgever er met de pet naar heeft gegooid, moet er een sanctie opgelegd kunnen worden."

Wim Van Pelt, voorzitter NOVAG: "De politiek denkt misschien dat dit wetsvoorstel de druk op verzekeringsartsen vermindert. Maar 80 procent van de verzekeringsartsen denkt dat het wetsvoorstel juist zal leiden tot minder re-integratie van zieke werknemers, meer werk voor verzekeringsartsen en meer WIA-instroom. Om nog maar te zwijgen over de onzekere rechtspositie en procedures waarin zieke werknemers terecht zullen komen. Laat ons onze onafhankelijke rol vervullen, die is nodig."

Werkgevers voldoende ontzorgd door 'ontzorgverzekeringen'

De bonden en verzekeringsartsen vinden dat werkgevers "voldoende zijn ontzorgd door zogenaamde ‘ontzorgverzekeringen’. En dit wetsvoorstel komt sowieso te vroeg, omdat een commissie nog uitgebreid naar het hele stelsel van arbeidsongeschiktheid gaat kijken".