"Betere verzuimbegeleiding levert meer op dan gratis kinderopvang"

Maudie Derks 2019

Zieke medewerkers vanaf dag één begeleiden naar herstel kan ervoor zorgen dat sectoren die gebukt gaan onder arbeidskrapte direct geholpen zijn. Dat blijkt uit een analyse van Acture, private uitvoerder in de sociale zekerheid, in de Orange Paper ‘werk maken van ziekteverzuim‘.

Maudie Derks, CEO van Acture: “We moeten ervoor zorgen dat de BV Nederland kan doordraaien. Daarom moet het kabinet zich richten op stimuleren van effectief en actief verzuimbeleid in plaats van te investeren in gratis kinderopvang met de naïeve hoop dat dat meer arbeidspotentieel gaat opleveren. Onderzoek wijst namelijk uit dat dat niet zo is.

Bewezen is volgens Acture dat het actief begeleiden van zieke medewerkers vanaf dag één werkt. Derks: “Werknemers worden serieus genomen en krijgen de aandacht die ze verdienen. In de praktijk betekent dit dat het eerste contact met de arbeidsongeschikte al binnen 48 uur wordt gelegd, in plaats van na enkele dagen of weken. De winst die je behaalt met het regelmatig contact zoeken met de zieke is enorm.”

Derks: “Onze aanpak leidt tot een uitkeringsduur die 48 procent korter is dan bij UWV.  In plaats van 7,10 procent ziekteverzuim in de zorg zouden de verzuimcijfers volgens ons dan uitkomen op 3,69 procent en in het onderwijs kan het percentage van 4,80 procent naar 2,5 procent dalen.”